Zandvoort Circuit Run

Na de halve marathon van Egmond te hebben overgeslagen was de Zandvoort Circuit Run de eerste gelegenheid in 2013 waar ik een startnummer opgespeld had. De eerste maanden van het jaar waren door privé en werk iets te druk en gecombineerd met wat motivatieproblemen had ik geen zin om in Egmond van start te gaan. De thuiswedstrijd in Zandvoort was een mooi doel om naartoe te trainen en het seizoen 2013 echt van start te laten gaan.

Om 10u50 stond eerst de 2.5km loop over het circuit voor de kinderen op het programma. Mijn dochter en oudste zoon deden mee. Op onderstaande foto is duidelijk te zien met welke insteek ze aan de start stonden. Mijn dochter wil lekker een rondje lopen, mijn zoon wil zo snel mogelijk lopen. En dat is ze allebei gelukt.

20130324_105237_3

Na analyse van de uitslagen van de vorige 5 edities was me duidelijk geworden dat er nog geen Zandvoorter onder de 48 minuten had gelopen op het 12km lange parcours. Mijn doel was derhalve tweeledig. Enerzijds wilde ik graag onder de 48 minuten lopen en anderzijds wilde ik graag de snelste Zandvoorter zijn. Bij de Bruggenloop in december 2012 liep ik al 15 keer 4 minuten op de kilometer, dus dit moest haalbaar zijn. Aangezien de Circuit Run gedeeltelijk over het strand gaat schatte ik in dat ik een minuut zou verliezen aan strand op en af lopen, en aan het iets lagere tempo op het strand.

Mijn strategie was om het gedeelte op het circuit een hoog tempo aan te houden en tijd te winnen die ik op het strandgedeelte zou verliezen. Als ik rond kilometer 8 nog op het 48 minuten schema zou zitten dan zou ik de laatste 4 kilometer kunnen knallen. Het eerste gedeelte van dit plan verliep prima. De kilometers verstreken rond de 3m40s, met uitzondering van kilometer 2 in 3m50s vanwege tegenwind. Heerlijk om niet in te hoeven houden als je je nog fit voelt en te kunnen versnellen als je bij een groepje wilt komen. De Garmin had moeite om mijn hartslag te meten, ik zie een maximumwaarde van 244 en dat haal ik net niet in het echt. Bij de strandopgang kreeg ik een beetje last van een steek in mijn zij en het tempo ging iets omlaag. De strandkilometers deed ik in 4m05s per kilometer, en de kilometer waarbij ik van het strand afging in 4m23s. Ten opzichte van een kilometertijd van 3m50s kostte het hele strandgedeelte me dus een minuut.

Kilometer 8 bereikte ik na 31m38s, dus een sub-48 zou geen probleem moeten zijn. Vanaf dit moment werkte de harde wind echter flink tegen, waardoor het tempo rond de 4min/km bleef liggen. Bij het opkomen van het rechte stuk op het circuit moest ik nog flink aanzetten om onder de 48 minuten te komen, wat uiteindelijk met 1 seconde lukte. Mijn Garmin gaf een totale afstand van 12.2km aan. Uit de Runkeeper tweets van anderen bleek dat ik niet de enige was met deze afstand. Mission accomplished derhalve en tevreden over mijn eerste optreden in de 40+ categorie, waar ik een 7e plek behaalde. Overall was ik 64e en belangrijker, snelste Zandvoorter. Eeuwige lokale roem is mijn deel. Op vrijdagavond zwem ik mee met de Zandvoortse zwemvereniging ‘De Zeeschuimers‘ waar iedereen vanaf een jaar of 6 oud rondjes om me heen zwemt. Ik heb nu kunnen laten zien dat ik niet altijd zo langzaam ben.

circuitrun_maca

Ondanks de kou en wind was het een erg leuk evenement met een mooi parcours. Het is erg prettig om van huis naar de start te kunnen lopen overigens. De eerstvolgende wedstrijd wordt een trail-run in Hong Kong op 7 april. Ook 12 kilometer, maar dat zal iets meer tijd kosten dan 48 minuten.