Triathlon Nieuwkoop 2012

Op de koudste zomerdag sinds mensenheugenis vond de 30e editie van de triathlon Nieuwkoop plaats. Dit was tevens het officiële Nederlands Kampioenschap op de middenafstand en mijn debuut op de halve triathlon (al waren de afstanden iets anders dan bij een echte 70.3, het  zat er dicht genoeg bij). Vanaf de eerste keer dat ik wakker werd rond een uur of 5 totdat ik uit het water kwam na het zwemonderdeel heeft het onophoudelijk geregend. Gecombineerd met een temperatuur rond de 10 graden waren het sub-optimale weersomstandigheden voor een triathlon. De olympische afstand bij de triathlon van Almere werd vanwege de koude omstandigheden zelfs ingekort tot de sprintafstand. In Nieuwkoop bleven de 2.5km zwemmen, 81km fietsen en 20km lopen gewoon op het programma staan.

Aangezien T1 en T2 op verschillende lokaties waren vergde het iets meer organisatie dan normaal om alles op de juiste manier op de juiste plaats te krijgen. Nadat ik mijn loopspullen had ingeleverd fietste ik naar de wisselzone na het zwemmen om mijn fiets in orde te maken. Op dat moment had ik een trisuit met armstukken en een regenjasje aan en dat was koud. Ik was dan ook blij dat ik mijn wetsuit, veel te vroeg, kon aantrekken en ben maar gaan schuilen in een botenhuis nabij de zwemstart. Een kleine 200 bibberende mannen en vrouwen in rubberkleding in een schuur is een surrealistische ervaring. Wel erg mooi dat er weinig triatleten waren die zich lieten afschrikken door de regen.

Een voordeel van de lage buitentemperatuur was dat het zwemwater als een warm bad aanvoelde. Ik positioneerde me deze keer redelijk achteraan het startveld aangezien ik helemaal niets te zoeken had aan de voorkant. Na het startschot begon ik aan mijn 2.5km zwemmen in de modderige Nieuwkoopse plassen. @Tripaolo heeft een video gemaakt van de zwemstart, ik  vind het altijd mooi om te zien hoe de wasmachine in gang komt.  Na de triathlon van Weert heb ik bij Frank Huisman van tri-experience een zwemanalyse laten doen. Ik wist al een aantal verbeterpunten, die nu ook duidelijk zichbaar waren. Daarnaast waren er ook flink wat aandachtpunten waarbij ik dacht dat ik het goed deed maar wat duidelijk niet zo was (zoals bijvoorbeeld mijn grote beenslag). Erg nuttig om dit te zien, ik kan iedere zwemmer een video-analyse aanraden. Tijdens Nieuwkoop heb ik hier nog niet veel aan gehad, omdat ik gewoon 2.5km wilde zwemmen en ik de verbeterpunten tijdens zwemtrainingen in het zwembad moet toepassen.

Op onderstaande foto van wederom @Tripaolo schijn ik in actie te zien zijn.

Het zwemmen bestond uit 2 rondjes van 600 meter heen en 600 meter terug. Er stond redelijk wat wind met golfslag als gevolg. Na flink wat fysiek contact met andere zwemmers vond ik uiteindelijk mijn slag en tempo. Na 52 minuten kwam ik uit het water, wat me niet tegenviel maar ook niet meeviel. Vergeleken met de gemiddelde tijd is dit nog steeds uitermate langzaam, maar ik weet waar ik aan moet werken. Daarnaast weet ik nu dat ik deze afstand kan zwemmen binnen een (voor mij) acceptabele tijd, zodat de 3.8km van een hele triathlon een stuk minder angstaanjagend overkomen. Mijn zwemtijd was uiteindelijk de 160e van de 173 starters.

Het was inmiddels gestopt met regenen en na een langzame T1 begon ik aan het fietsen, met armstukken maar zonder sokken. Het eerste stuk was met wind mee wat lekker was om de omschakeling van zwemmen naar fietsen te maken. Een groot voordeel van zo langzaam zwemmen is dat je bij het fietsen veel mensen inhaalt. Ik ben uiteindelijk door één triatleet ingehaald (die ik later weer teruginhaalde) en ben zelf van fietser naar fietser gereden. Na het fietsen lag ik 96e overall, dus ik heb 77 mannen en vrouwen ingehaald. Ik ben iets meer gewend aan mijn nieuwe fietspositie, maar echt kracht zetten zoals tijdens de tijdrit in Almere  lukt nog niet. Wel was het de eerste keer dat ik deze afstand onafgebroken op de Argon18 heb afgelegd, dus met een gemiddelde van 36 km/u over 81km ben ik niet ontevreden, zeker met een gemiddelde hartslag rond de 160 en onder deze omstandigheden. Mijn fietstijd (inclusief langzame T1) was uiteindelijk de 45e tijd. Het fietsparcours bestond uit 3 rondjes van 27km, wat betekende dat het nergens druk was. Wel was er redelijk wat extern verkeer, wat in mijn geval niet tot problemen heeft gezorgd. Voor een triathlon bood de omgeving Nieuwkoop een uitstekend parcours. Met uitzondering dan van het absurde bruggetje halverwege het rondje. Mijn ketting sloeg daar elke keer op het binnenblad en het was een kerkhof van gelletjes, repen en bidonnen (soms inclusief bidonhouder).

Waarom ik mijn ogen dichthoud bij het uitkomen van T1 weet ik niet, de volgende keer zal ik gewoon weer een zonnebril dragen.

T2 vond plaats in de tent waar ook de inschrijving was en ik kreeg keurig mijn tas met loopspullen aangereikt. Ik wilde met sokken lopen omdat ik mijn Newtons wilde dragen (en ik daar niet zonder sokken in kan lopen) en omdat de afstand lang genoeg was om een beetje comfort te willen hebben. Mijn voeten waren compleet gevoelloos dus ik deed er redelijk lang over om mijn sokken en schoenen aan te doen (mijn T2 was de 110e tijd).

Het lopen ging over 4 rondjes van 5km. Het eerste rondje had ik geen gevoel in mijn voeten en was ik bang dat ik om zou vallen. De kilometers gingen wel rond de 4m30s, maar voelden niet makkelijk aan en ik had pijntjes die ik normaal niet heb. Misschien dat hierdoor het nummer Hurt van Johnny Cash door mijn hoofd ging. Een geweldig nummer, maar niet ideaal tijdens een triathlon. Na het eerste rondje voelde het beter aan, maar dat bracht niet de gewenste snelheid. Halverwege het tweede rondje heb ik een korte plaspauze gehouden, waarna het pijntje in mijn rechter scheenbeen wegging (al zal dat meer door de korte rust dan door de lege blaas zijn gekomen). Mijn hartslag lag tussen de 160 en 165, maar ik had niet het tempo wat ik normaal bij deze hartslag heb. Dinsdag heb ik een lange brick-training gedaan in Duitsland (3x (40m fietsen + 20m lopen)) en daar liep ik een stuk sneller. Maar goed, het was heel simpel, ik kon niet harder en was blij en helemaal kapot toen ik na 4u46m04s de finish bereikte. Mijn looptijd van 1u32m56s was de 79e tijd. Overall kwam ik als 81e over de streep, van de 173 starters. Een degelijk resultaat, waar ik met name bij het zwemmen enorm veel heb laten liggen. Ik had geen seconde harder gekund, had overal pijn maar ondanks het weer veel plezier gehad dus ik ben erg tevreden.

Ik heb een hoop geleerd, met name voor de hele triathlon van Barcelona. Een kleine 5 uur sporten is ook een serieuze tijd. Tijdens het lopen zat ik te denken wat ik ook alweer die ochtend had gedaan en kwam tot de conclusie dat ik ook nog ergens een stuk gezwommen moest hebben. De organisatie van Nieuwkoop was erg goed, ik denk dat ik deze triathlon ook in 2013 op mijn kalender zet. Maar dan wil ik wel minstens 20 minuten sneller zijn.