Terugblik 2012/vooruitblik 2013

Als je op latere leeftijd met een sport begint dan wordt het verval door de toenemende leeftijd ruimschoots gecompenseerd door de toegenomen ervaring en trainingsprikkels. Althans, dat is nu nog het geval bij mij. Over een paar weken mag ik in een nieuwe agegroup gaan deelnemen, wellicht dat het dan verandert. 2012 Was op meerdere vlakken een zeer geslaagd sportjaar, en als de Elfstedentocht gehouden zou zijn dan was het een welhaast onovertrefbaar jaar geweest.

2012 in het kort:

  1. nieuw pr op de halve marathon
  2. nieuw pr op de hele marathon
  3. nieuw pr op de 10km
  4. nieuw pr op de 15km
  5. nieuw pr op de OD triathlon
  6. eerste halve triathlon
  7. eerste hele triathlon

Daarnaast heb ik dit jaar de Dolomieten marathon gefietst, wat erg mooi was maar wat ik met name als duurtraining heb beschouwd.

Uiteraard is er voldoende ruimte tot verbetering en is niet alles vlekkeloos verlopen, maar als ik bovenstaande lijst zie en weet dat er nergens serieuze problemen zijn geweest (lekke banden, kettingbreuk, kramp, zwembril verloren, maagproblemen, ziek, valpartijen knock on wood) dan kan ik niet anders dan erg tevreden zijn.

De vraag is derhalve hoe dit alles in 2013 te overtreffen is? Vooralsnog met de onderstaande kalender:

De 70.3 in Mallorca wordt gecombineerd met een gezinsvakantie. Ik wil me hier specifiek op gaan voorbereiden, met als bijkomend voordeel een taperweek terwijl ik met vrouw en kinderen aan het strand zit. Naast het feit dat de halve triathlon van Mallorca erg mooi schijnt te zijn is het ook een prima voorbereiding voor Nice, door de hoogtemeters in het fietsparcours en het zwemmen in zee. De triathlon van Weert staat op het programma vanwege de de ouder-kind triathlon die mijn oudste zoon graag met me wil doen en wat me zelf ook een erg mooie ervaring lijkt. Nieuwkoop sla ik na overleg met Koen de Haan over omdat ik in die periode beter lange trainingen kan doen, en ik een wedstrijd toch niet rustig ga afleggen.

De Ironman van Nice wordt het hoofddoel van 2013. Met 5 man gaan we die kan op, voor de 4 anderen wordt het hun debuut op deze afstand. Ik wil mijn in Barcelona neergezette tijd van 10u29 gaan verbeteren, ondanks de 2000 hoogtemeters in het parcours. Het kleine half uur dat ik bij het fietsen langzamer verwacht te zijn ten opzichte van Barcelona zal ik dus met zwemmen en lopen goed moeten maken.

Na Nice heb ik nog geen concrete plannen en eigenlijk wil ik hier pas over gaan nadenken als ik met een biertje in de hand bij de finishlijn sta. De zomer wil ik relatief rustig houden, één ironman per jaar is met gezin en werk meer dan genoeg (tenzij ik me ooit voor Kona kwalificeer, dan houdt alles op). Voor de zekerheid heb ik me wel alvast voor de marathon van Amsterdam in oktober ingeschreven, die sub-3u moet er toch ooit eens van komen.