Knipscheer Tijdrit Almere 21 april 2013

Als voorbereiding op het triathlonseizoen en om mijn huidge Functional Threshold Power (FTP) te bepalen had ik me, net als in 2012, ingeschreven voor de Knipscheer tijdrit in Almere. Vier rondjes die optellen tot 46 kilometer door de Flevopolder. De omstandigheden waren met weinig wind en een prima temperatuur vrijwel perfect. De vorm was dat na een ruime week Hong Kong en China met collega’s niet.

In 2012 betekende deze tijdrit pas mijn derde keer fietsen op de Argon18 met een redelijk willekeurige positie op de fiets, nu was ik duizenden kilometers verder en was de fiets op mijn lichaam afgesteld. De verwachting was dus wel dat ik sneller zou zijn dan de gemiddelde 38.7 km/u die ik vorig jaar haalde. Met mijn dochter als supporter langs de kant werd ik iets voor het middaguur afgeschoten. Helemaal warm gereden was ik niet, maar mijn hartslag en vermogen gingen vrij snel de goede kant op. Na een bocht of vier was duidelijk dat de wind geen grote rol zou gaan spelen en lag mijn gemiddelde snelheid nog boven de 40 km/u.

atc_maca_2

In de tweede ronde begon de twijfel op te komen of ik het tempo vier rondes vol zou kunnen houden. Voor mijn gevoel ging het tempo iets omlaag, maar in de praktijk viel het wel mee. De tijdrithouding leverde geen problemen op en bij het ingaan van de derde ronde was ik al over de helft dus durfde ik weer iets meer te pushen. Dit resulteerde in een naar gevoel in mijn heup rechts wat ik nog niet eerder had gehad. Even rechtzitten verhielp dit en hierna had ik er niet echt last meer van.

Na 46.2 kilometers volgens mijn Garmin stond er een gemiddelde van 39.8km/u op het scherm. Niet slecht, niet briljant. Met een gemiddelde hartslag van 170 en een average power van 275 (normalized 277) kon ik ook niet echt tevreden zijn. aar goed, dit is waar ik nu dus sta en ik weet wat er moet gebeuren. Overigens reed vriend en mede-Nice ganger Ton zijn eerste tijdrit met een gemiddelde van 40.6 km/u na maanden van intensieve training en gewichtsverlies. Een goede motivatie om de training zelf ook weer eens wat serieuzer op te pakken.

maca_atc1

In 2012 finishte ik in 1u11m26s en was daarmee 41e van de 156 deelnemers. Nu had ik 1u09m31s nodig en stond ik 34e van de 150 starters. Vooruitgang, dat wel, maar statistisch insignificant in mijn ogen. Naast de lange duurtrainingen moet ik de komende tijd maar eens wat meer rond mijn FTP gaan trainen.