2019 Triathlon Amsterdam Nieuw-West OD

Omdat triathlon Nieuwkoop verzet was naar de dag van de OD in Zandvoort heb ik Nieuwkoop geannuleerd en in plaats daarvan me ingeschreven voor de OD Nieuw-West. In 2012 en 2017 heb ik deze wedstrijd ook al gedaan, dus ik kende het parcours en wist dat met name het fietsen qua bochtenwerk vergelijkbaar zou zijn met de GP van Monaco die op dezelfde dag werd verreden.

Tijdens de zwemtraining op vrijdagavond voelde ik me bijzonder futloos en ik ben na 1900 meter maar het water uitgegaan. Op zaterdag heb ik niets gedaan en ben ik op tijd gaan slapen zodat ik een kleine 10 uur nachtrust had. De start was pas om 14:45 zodat ik de hele ochtend had om te genieten van wedstrijdstress, die er ongeacht de onbelangrijkheid van de wedstrijd altijd is. Op zich had ik wel ambities. ODs zijn niet mijn voornaamste focus op triathlongebied en mijn snelste tijd stond niet heel erg scherp, dus het verbeteren van mijn pr was het voornaamste doel. Een tweede doel was zo hoog mogelijk en bij voorkeur op het podium eindigen in mijn agegroup. Later bleek dat alle 40-plussers op een hoop geveegd werden waar vorig jaar een aparte Agegroup 45-49 was. Het is allemaal willekeurig natuurlijk en uiteindelijk is eigenlijk alleen de uitslag overall echt belangrijk. Maar toch…

Ik kwam ruim op tijd aan omdat ik liever tijd over heb dan tekort kom, en bovendien verwachtte ik ook wel wat bekenden tegen te komen en dan is het wel leuk om de tijd te hebben om een praatje te maken. Goede vriend Erwin zou zijn eerste triathlon doen, Martin had de sprint al gedaan, Daniƫl Oosterwaal zou starten in mijn AG, Peet kwam kijken, Ton zou 3km gaan zwemmen, Mi-Sook hielp bij de verzorgingspost en Arianne zou om 16u starten, Carlo zou jureren en clubgenoot Peter fungeerde als NTB-official, om er maar een paar te noemen). Bovendien wilde ik de transitiezone even goed verkennen aangezien het plaatje op de site weinig duidelijkheid verschafte (zie beneden).

Het doolhof dat wisselzone heet

De watertemperatuur leek mee te vallen en na een korte briefing liet ik me de Sloterplas in zakken. Nadat iedereen zich achter de virtuele startlijn bevond werd de wedstrijd afgeschoten en kon het duwen en trekken beginnen. Vergeleken met de 70.3 op Mallorca deden er veel minder mensen mee, maar die startten hier wel allemaal tegelijk (zoals het ook hoort bij een triathlon). We moesten twee rondjes (driehoeken eigenlijk) van 750 meter zwemmen. De eerste boei werd al vrij snel gerond maar onderweg naar de tweede boei dreef ik iets te ver naar rechts af. Hier had je al een beetje last van de stroming, maar tussen de tweede en derde boei was het helemaal feest. Veel stroming, hoge golven, heerlijk! Maar zeker niet snel. De tweede ronde was iets eenzamer maar voor mijn gevoel was ik lekker aan het zwemmen. De eindtijd van 29 minuten was een stuk langzamer dan ik had verwacht, maar gegeven de omstandigheden was het zeker geen ramp. Dit was de 63e zwemtijd van 187 starters en dit is qua zwemmen waar ik nu sta (en al iets beter dan vorige jaren).

De eerste wissel verliep zonder problemen en ik was blij dat ik aan het fietsen kon beginnen. Er moesten zes rondjes gefietst worden waarbij je elke keer langs de wisselzone kwam en dus ook een stukje door het bos moest fietsen. Na het bos kwam je op de weg waar je bij het lange rechte stuk de wind vol tegen had. Hier voelde ik al dat mijn benen niet geweldig waren, ik zag niet de wattages die ik zou moeten zien, maar het voelde wel alsof ik vol aan het fietsen was. De terugweg was met een paar 90 en 180 graden bochten, dus dit was remmen, keren en optrekken. Het parcours was niet snel, maar twee jaar geleden haalde ik toch de 38 gemiddeld. Dat zat er deze keer niet in, ik had gewoon geen power in mijn benen. Na 6 rondjes klokte ik af op net geen 36 gemiddeld. Het rare was dat mijn gemiddelde hartslag met 166 wel hoog was, even hoog als bijvoorbeeld de OD Zandvoort vorig jaar. Daar trapte ik toen 274 watt gemiddeld, in Amsterdam kwam ik op 235. Ik denk dat het aan de vermoeidheid lag, zoveel ben ik nou ook weer niet achteruit gegaan.


Vreemd genoeg heb ik bij het lopen altijd minder moeite met vermoeidheid. Ook hier ging het niet zo snel als ik wilde, maar het verschil tussen sollen en sein was hier veel minder groot dan bij het fietsen. De vier loops van een kleine 2.5km waren hetzelfde als twee jaar terug en met de relatief vele hoogtemeters is dit niet het makkelijkste loopparcours. Het geeft altijd wel een boost als je mensen inhaalt en toen ik in de laatste ronde nog twee kerels voor me zag lopen vermoedde ik dat het om posities zou gaan. Toen heb ik nog even kunnen aanzetten en uiteindelijk finishte ik in 2u19m3s als 23e overall (en 7e bij de 40-plussers). Al met al niet tevreden over het fietsen, maar wel blij dat ik altijd nog een goede run in mijn benen heb. Wellicht had het een minuut of 5 harder gekund, maar op deze dag in elk geval niet. Voor de OD in Zandvoort over drie weken moet ik zorgen dat ik volledig uitgerust ben, dan proberen we het nog eens.

Hier de uitslagen:
http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2019/may/26/amsterdam/UitslagODIndTot.html