Weert – een jaar later

Mijn eerste triathlon van 2012 was dezelfde triathlon waar ik in 2011 mijn debuut maakte, die van Weert. Waar ik een jaar geleden als voornaamste doel had om niet te verdrinken tijdens het zwemmen waren mijn ambities voor 2012 enigszins aangescherpt. Op basis van mijn zwem(bad)tijden, de recente tijdrit in Almere en mijn looptijden was mijn streeftijd 2u15m, vergeleken met de 2u40m45s in 2011.

Een week voor de triathlon ben ik bij Chris Brands geweest om mijn fietspositie aan te laten passen. Hij heeft nogal drastische wijzigingen doorgevoerd waarbij mijn zadel een flink stuk lager is gezet en mijn stuur nog een stuk lager. Zijn boodschap was eenvoudig: “kilometers maken en wennen.” De voorbereiding voor de wedstrijd was perfect, voldoende slaap, herstel en goed eten. Daarnaast waren de weersomstandigheden in Weert prima. Weinig wind, geen regen maar wel zon.

Op basis van mijn zwembadtijden verwachte ik rond de 30 minuten te doen over de 1,5 km zwemmen. Voor de start werd bekend gemaakt dat we halverwege uit het water moesten komen en een klein stukje over de kade moesten lopen alvorens we aan de tweede zwemronde konden beginnen. Bij het startschot lag ik redelijk vooraan en kwam het goed van pas dat ik aan het einde van de laatste zwemtraining een potje waterpolo had meegespeeld. Voor mijn gevoel kon ik redelijk in het gewoel meekomen en werd de eerste boei op 375 meter met voldoende snelheid groter. Na het ronden van deze boei werd duidelijk waarom, er stond een behoorlijke stroming. De weg terug duurde voor mijn gevoel twee keer zo lang als de heenweg. Bij de “landgang” zag ik op mijn Garmin een tussentijd van bijna 18 minuten, wat nogal boven mijn geplande schema lag. De tweede zwemronde was ik alleen maar bezig te denken aan het fietsen waar ik een en ander recht zou gaan zetten. Na ruim 38 minuten kwam ik uit het water (39:02 tot aan de mat) wat een teleurstellende en eigenlijk beschamende tijd is. Gebrek aan open-water zwemsessies, omstandigheden, zelfoverschatting, ik weet het niet, maar dit leek nergens op.

Gelukkig ging T1 wel redelijk soepel en had ik geen last van de overgang van zwemmen naar fietsen. Toen ik aan wilde zetten gebeurde er echter niet zo heel veel. Het leek wel alsof ik compleet andere spiergroepen moest aanspreken dan normaal tijdens het fietsen. De aerohouding gaf weinig problemen, maar kracht zetten lukte niet en dientengevolge kreeg ik mijn hartslag ook niet omhoog. Dit had ongetwijfeld met de nieuwe fietshouding te maken, of ik had echt mijn dag niet zondag 20 mei. Waar ik in Almere met de fietspositie die ik min of meer al jaren aanhoud (voor wat betreft de hoogte van het zadel), met een loszittend zadel aan het einde en redelijk veel wind bijna 39 km/u fietste haalde ik nu op een op mijn lichaam aangepaste fiets zonder al te veel wind 37 km/u. Wederom nogal teleurstellend.

Blijkbaar heeft de fietspositie een grotere impact dan ik had gedacht. En is een kleine week te kort om me helemaal aan te passen. Veel kilometers maken is het devies, dus dat ga ik dan maar doen. Ik had vandaag boven de 40 gemiddeld moeten zitten.

En alhoewel ook T2 soepel verliep en ik weinig last had van de overgang van fietsen naar lopen, kon ik me niet echt motiveren om vol te pushen tijdens de 5 rondjes door het centrum van Weert. Uiteindelijk kwam ik 2u31m53s na het startschot over de finishstreep.  17 Minuten langzamer dan mijn streeftijd. Vergeleken met 2011 was ik bij elk onderdeel sneller wat wat cumuleerde in een 8m52s betere eindtijd. 5.7% Tijdwinst na een jaar van veel zwemmen en een nieuwe tijdritfiets is niet echt een fantastisch rendement. Ik weet dat ik een stuk sneller en beter kan zwemmen dan vorig jaar, blijkbaar moet ik dat meer gaan oefenen in het open water in plaats van in het zwembad. Fietsen is ook een kwestie van kilometers en uren maken. De motivatie om iets harder te lopen komt dan vanzelf wel.

Overigens leerde een latere analyse van de zwemtijden dat de gemiddelde zwemtijd in 2012 3 minuten en 21 seconden langzamer was dan in 2011. Volgens mijn Garmin 910XT, die via GPS de afstand meet, was de gezwommen afstand inclusief landgang 1.93km. Dat lijkt me overdreven, maar ´ruim 1.5km´ lijkt me een understatement als het over de afstand gaat. Kort door de bocht zou ik dus 4 minuten en 44 seconden sneller zijn dan vorig jaar. En dat klinkt al iets beter.

Onderstaand de vergelijking tussen 2011 en 2012.

 

 

 

De volgende triathlon op het programma is de midden afstand van Nieuwkoop. 2.5 Km zwemmen, 81 km fietsen en 20 km lopen. Een mooie voorbereiding voor Barcelona.