Triathlon Nieuwkoop 2015

Na de halve Ironman op Mallorca had ik weer goesting gekregen en me meteen ingeschreven voor de halve triathlon van Nieuwkoop. In 2012 stond ik hier al eens aan de start, toen onder koude en natte omstandigheden, maar nu waren de voorspellingen beter. De realiteit was dat echter niet en toen ik ‘s ochtends vroeg in de regen naar Nieuwkoop reed speelde de gedachte heel even door mijn hoofd dat ik ook gewoon om kon keren en weer lekker in bed zou kunnen gaan liggen. Dat was niet meer dan een gemene truc van mijn brein om mijn wilskracht te testen, weersomstandigheden zijn nooit een reden om niet van start te gaan in een wedstrijd.

Het parcours in Nieuwkoop was aangepast naar de officiële 70.3 afstanden (1.9/90/21.1 in plaats van de 2.5/80/20 van voorgaande jaren), al begreep ik dat het fietsparcours 93 km zou zijn. Desalniettemin verwachtte ik vrij eenvoudig onder de 5 uur te kunnen finishen, ondanks het feit dat ik nog niet in topvorm was. Het startschot zou om 11 uur klinken, maar ik was al vroeg aanwezig om me zonder stress voor te kunnen bereiden.

De watertemperatuur was 15.7 graden, dus net iets kouder dan eerder in mei op Mallorca. In de praktijk viel het wel mee overigens, ik had het qua gevoel kouder verwacht. Vervelender vond ik het modderige water in de Nieuwkoopse plassen met nul meter zicht. Na het horen van het startschot begon ik maar met zwemmen en dat deed ik in mijn gebruikelijke tempo. Woensdag had ik een langere afstand non-stop gezwommen in het zwembad en dat voelde goed aan. Ik verwachtte een zwemtijd onder de 35 minuten. Het fysieke contact was een stuk minder dan tijdens het zwemmen bij Mallorca, maar door de golven kon ik niet echt lekker zwemmen. Om adem te halen moest ik ver doordraaien, anders kreeg ik alleen maar water binnen in plaats van lucht. Bilateraal adem kunnen halen was wel handig geweest. Maar dat kan ik niet. Daarnaast heb ik het idee dat ik mijn hoofd hoger hield dan gebruikelijk, zodat mijn onderlichaam dieper in het water lag. Halverwege het zwemrondje werden de golven alleen maar erger. Na twee rondjes zwemmen moest ik nog een stukje door een sloot naar de zwemexit. Toen ik op mijn Garmin keek zag ik een tijd die begon met een 4, en dat is zelfs voor mijn doen erg langzaam. Later bleek dat ik niet de enige was die last had van de omstandigheden, de zwemtijden waren over het algemeen niet geweldig.

Ook T1 ging niet snel, ik had problemen om mijn wetsuit uit te krijgen. Triat20_triathlonHet voelde niet koud aan, dus ik besloot om mijn fietsshirt met lange mouwen niet aan te trekken. De eerste fietskilometers waren met wind tegen en dit ging niet erg soepel. Met name omdat ik last had van de binnenkant van mijn bovenbenen, maar na een kilometer of 10 ging dit weg. Ik denk dat ik iets meer tijdritkilometers moet maken. Later bleek dat ik in het begin dezelfde wattages trapte als later. Soms lijkt het bij harde wind alsof hij vanuit alle hoeken tegen staat en je er op geen enkel moment voordeel van hebt. In Nieuwkoop was dit niet het geval en was het mooi 50/50 verdeeld qua wind tegen en wind mee. Uiteindelijk trapte ik gemiddeld 216 watt (normalized 220, dus met een VI van 1.02 ondanks de wind keurig vlak gefietst) wat tot een gemiddelde snelheid van 35.3 km/u leidde. Op zich prima, als het om een hele Ironman zou gaan. Bij het insturen naar T2 reed ik mijn voorband lek. Ik heb daar verder geen last van gehad en dit heeft me dus ook geen tijd gekost. Dit was de eerste keer dat ik lek reed tijdens een wedstrijd en ik vind het vrij bizar dat het op dat punt gebeurde, het had niet beter gekund!

T2 ging wel redelijk soepel en na 3 uur, 27 minuten en 50 seconden begon ik aan het lopen. Om onder de 5 uur te finishen zou ik een halve marathon in 1:32 moeten lopen, en daarvoor moet ik iets beter getraind zijn. De eerste kilometers gingen redelijk soepel en na een plaspauze ging het nog soepeler.  PEP Nieuwkoop Lopen onderweg (62)We moesten vier rondjes lopen en dat was gevoelsmatig goed in te delen. Bij het begin van een rondje was er kortstondig euforie dat je nog maar 3, 2 of 1 rondje(s) moest lopen en halverwege was het nog maar 2.5 km tot het volgende rondje. Ook hier speelde de wind een rol, maar ook hier was er voordeel als die in je rug stond. Ik heb mezelf gedwongen om elk rondje een gel naar binnen te werken, mede met het oog op Roth. Het lopen was verder niet bijzonder spannend, en na een halve marathon in 1:41:29 kwam ik met een totaaltijd van 5:09:17 als 100e over de finish.

IMG_3066

Het begint me inmiddels wel duidelijk te worden wat het verschil is tussen goed getraind en op gewicht zijn en iets minder getraind en niet op gewicht te zijn. Voor het zwemmen maakt dit weinig uit, maar bij het fietsen en met name lopen kom ik wel wat tekort ten opzichte van voorgaande seizoenen. Dat neemt niet weg dat ik blij ben de finish te hebben gehaald in Nieuwkoop, al is het maar ter voorbereiding op Challenge Roth

Next stop: ICAN Amsterdam half distance op 28 juni.

Hier de link naar mijn Garmin data: Garmin Tri Nieuwkoop 2015

PEP Nieuwkoop 2015 Fietsen Noorden (69)

PEP Nieuwkoop 2015 Fietsen Brug (84)

_G106863_triathlon