Heemstedeloop 10km en Bruggenloop 15km

Na een week serieuze maagproblemen besloot ik om op 28 oktober toch maar de 10km te lopen tijdens de Heemstedeloop. Om 11u stond de ‘familyrun’ op het programma van 1.5km (die net iets langer bleek te zijn). Samen met mijn twee oudste twee kinderen en een goede vriend met zijn twee kinderen (wiens huis aan de route lag) heb ik hier aan meegedaan. Erg leuk om te doen, zeker omdat de afstand precies goed is. Voor de kinderen lang genoeg om een serieuze inspanning te zijn en kort genoeg om nog een eindsprint te hebben.


Om 13u startte ik met de 10km, die bestond uit 2 rondjes van 5 km startend bij het zwembad waar mijn oudste twee hebben afgezwommen (en waar ik zelf nog wel eens een baantje trek), door het Groenendaalse bos, langs de begraafplaats waar mijn opa en oma begraven liggen en langs het huis van eerder genoemde vriend. Op de zaterdag voor deze loop had ik voor het eerst sinds 2 weken weer eens gelopen, dus ik had niet veel ambities. Ik zou gewoon gaan proberen om mijn hartslag zo hoog mogelijk te houden en dan zou ik wel zien welke snelheid dat zou brengen. Dat viel niet tegen, aangezien ik eindelijk eens een 10km onder de 40 minuten aflegde (39:54 om precies te zijn) met een gemiddelde hartslag van 186 (en een max van 195). Volgens mijn Garmin was het parcours 9.88km en aangezien mijn ervaring is dat de afstand over het algemeen wordt overschat door Garmin ben ik bang dat de 10km van de Heemstedeloop deze keer aan de korte kant waren. Wat niet wegneemt dat mijn tijd wel als pr over deze afstand staat.

Enkele weken later verbeterde ik mijn pr op de 15km tijdens de Bruggenloop in Rotterdam. Hier liep ik volgens mijn Garmin 15.17km in plaats van de beloofde 15km. Dit is een normale afwijking ten opzicht van gemeten afstanden, dus die 15km zal wel kloppen. Na de start bij de Kuip kostte het me een kilometer of 2 voordat ik warm was, maar toen mijn hartslag rond de 180 lag liep ik kilometers van 3:55. Alleen de Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug kostten tijd, dit scheelde ongeveer 15 seconden per kilometer. Voor de laatste 3 kilometer had ik een eindsprint in gedachten om te proberen alsnog onder het uur te komen. Mijn hartslag ging omhoog van 180 naar 185 maar dit had niet meer snelheid tot gevolg, vanwege de wind die nu pal tegen stond. De kilometers gingen wel onder de 4 minuten, maar het was niet genoeg om onder het uur te komen. Mijn nettotijd was uiteindelijk 1:00:21, waar ik vooraf voor getekend had. Al blijft het jammer van die 22 seconden… Op basis van de brutotijd ben ik 81e van de 6191 deelnemers geworden, maar het zal ongetwijfeld zo zijn dat er mensen achter me gefinished zijn met een betere nettotijd. Hadden ze ook maar het eerste startvak moeten regelen. Misschien moet ik volgend jaar maar eens wat specifieker naar dit evenement toetrainen, ik vind dit wel een lekkere afstand. Als Rotterdammer speelde het inspirerende parcours ook wel mee denk ik.