2019 Egmond halve marathon

In 2005 was Egmond mijn eerste halve marathon en het blijft een bijzondere wedstrijd. Nu ben ik eindelijk eens onder de anderhalf uur gedoken en daarmee was ik 15 minuten sneller dan 14 jaar geleden. Zo rond mijn 70e kan ik meedoen om de overwinning verwacht ik.

Op de zaterdag een week voor de wedstrijd had ik meegedaan aan de swim-run van IZGS en na de zwemtraining van dinsdag met veel vlinderslag en de yoga van donderdag kreeg ik op vrijdag serieuze pijn aan mijn rechter bovenarm. Als ik me in mijn slaap omdraaide werd ik wakker, dus de nachten voor de wedstrijd heb ik niet echt lekker geslapen. De zwemtraining op zaterdagochtend heb ik overgeslagen, maar hardlopen lukte gelukkig wel dus ik kon zondag gewoon starten.

Samen met clubgenoot Rutger reed ik naar Egmond-Binnen om daar de auto te parkeren en de laatste kilometers per fiets af te leggen. Ik had geen zin in bussen, wachten en dringen. De omstandigheden vond ik niet slecht voor Egmond. Er stond veel wind, maar pal uit het westen en echt last had je er niet van. Het strand was ook redelijk goed. In de eerste kilometers werd ik nog veel ingehaald maar ik ben op mijn eigen tempo blijven lopen en heb eigenlijk de hele wedstrijd min of meer alleen gelopen. In kilometer 4 kreeg ik last van een steek in mijn zij en toen moest ik wat tempo terugnemen, dat viel wel een beetje tegen. Na ruim 7km ga je van het strand af en dan volgt een behoorlijk naar gedeelte op en af over een zanderig pad. Hier pushen heeft niet echt zin en gelukkig volgt hierna een stuk over stenen en daar ging het weer vanzelf. De truc is wel om daar goed door te lopen en niet te veel uit te rusten. Ik voelde me eigenlijk niet zo heel erg goed en normaal heb ik bij deze intensiteit (Z3 hoog) niet echt last van steken maar nu wel, dus echt doorlopen ging niet. De kilometers tikten wel af in een werkbaar tempo dus ik bleef maar doorgaan. De anderhalf uur werd steeds realistischer al was het wel prima dat ik wat had ‘gespaard’ voor de laatste twee kilometer. De bloedweg blijft een bitch en het laatste gedeelte hadden we de wind tegen. Maar goed, dan is het nog maar kort.

Ik liep voor het eerst (nouja, na het testloopje op zaterdag) op mijn nieuwe Nike Vaporfly’s 4% en deze schoenen lopen geweldig. Ik durf wel te stellen dat deze schoenen het verschil hebben gemaakt tussen onder de anderhalf uur blijven of daarboven uitkomen. Ik bewaar ze voor mijn belangrijke wedstrijden, maar alle verhalen over deze schoenen lijken waar te zijn.

Uiteindelijk ben ik na 1u29m43s over de finish gekomen dus mijn sub 1:30 target heb ik ruimschoots gehaald. Vorig jaar was ik met 1:31:47 24e bij de AG 45-49, nu was ik 19e.

Het is in elk geval erg lekker om het sportjaar te beginnen met een (lokaal) pr. Volgend jaar toch maar eens de combi doen.