Mallorca 70.3 11 mei 2013

Executive summary: 5u03m21s, AG40-44: 76/460. Zwemmen goed, fietsen had harder gemoeten, lopen ok, Mallorca is mooi.

Iets uitgebreider: Mijn eerste triathlon in 2013 werd meteen mijn eerste officiële 70.3 Ironman. Al baarde de afstand me na de ironman distance triathlon in Barcelona geen zorgen meer. Het getal 70.3 staat voor de afstand in mijlen en komt overeen met een halve ironman. Aangezien de meivakantie in Zandvoort twee weken duurt combineerden we een gezinsvakantie op Mallorca met de triathlon. Ik had een vakantiehuis geboekt aan de looproute, vlakbij het strand. Zaterdagavond vlogen we richting de zon (figuurlijk, het was al donker) zodat ik een week kon acclimatiseren aan het on-Nederlandse weer.

Dat zwemmen in zee met een wetsuit iets anders is dan de gebruikelijke baantjes in het 25 meter bad is niets nieuws, maar na de eerste zwemsessie op zondag begon ik serieus te twijfelen of ik de zwem cut-off tijd van 1 uur en 10 minuten zou overleven. Gelukkig ging het elke dag iets minder dramatisch en begon ik zelfs plezier te krijgen in het zeezwemmen, waarbij mijn oudste zoon me zonder wetsuit vaak even vergezelde. De bodem was overal zichtbaar in het heldere water, al was er op een incidentele zeester weinig spannends te zien. Op dinsdag heb ik samen met mede Nice-ganger Hans het fietsparcours verkend. De keuze voor de tijdritfiets werd hier bevestigd. Los van één serieuze beklimming is het parcours niet extreem heuvelachtig. De afdaling bevat een paar haarspeldbochten, maar met uitstekend asfalt en goed overzicht en vormt derhalve geen enkel probleem. Aangezien ik tijdens deze verkenning 3 uur over het parcours deed, oftewel gemiddeld net iets boven de 30 per uur, verwachtte ik er voor de zaterdag ongeveer 2 uur en 40 minuten nodig te hebben.

Van mijn vakanties op de Canarische eilanden herinner ik me voornamelijk veel dikke Duitsers en Engelsen (en Nederlanders) die zich volgooien met vet eten en drank. In Mallorca heerste een andere vibe. Overal waar je keek waren mensen aan het hardlopen, fietsen of zwemmen (vaak met wetsuit). Het moet een hel zijn voor obese vakantiegangers om zich te laven aan hamburgers en bier bij het zien van al die afgetrainde triatleten. Of juist inspirerend, dat kan natuurlijk ook.

20130511_074709Bij de bike check-in op vrijdag bleek hoe lang de transitiezone was. Vanaf het moment dat je uit het water komt totdat je op de fiets zit moet er een afstand van 660 meter worden afgelegd (althans, volgens mijn Garmin). Dat is uiteraard voor iedereen hetzelfde, maar heeft wel consequenties voor de totale tijd van de triathlon. Niet voor iedereen hetzelfde was de plek waar de fiets geracked moest worden. Ik mocht mijn fiets vlak bij de uitgang ophangen, wat zowel bij de wissel van het zwemmen naar het fietsen als van het fietsen naar het lopen gunstig was, aangezien ik zodoende de afstand lopend zonder fiets aan de hand kon afleggen. Na de routes door de transitiezone en de exacte lokaties van mijn fiets- en looptas te hebben opgeslagen was de vrijdag klaar en kon ik me mentaal gaan voorbereiden op de wedstrijddag middels een potje beach volleybal met mijn kinderen. 20130510_113922

Aangezien er in waves werd gestart en mijn 40-44 agegroup om 9:10 moest starten ging de wekker pas om 6 uur af. Ik heb niet speciaal ontbeten, een extra broodje met chocopasta was voldoende. Tijdens de wandeling van een kleine 2 kilometer van ons huisje naar de transitiezone regende het licht, maar gelukkig ook kort. Na de laatste zaken geregeld te hebben (banden op spanning, bidons op de fiets etc) ben ik even gaan inzwemmen om mijn spieren wakker te schudden. Voor mij is dat een noodzaak, de eerste paar honderd meter zwemmen op een dag gaan nooit soepel. De organisatie van Ironman Mallorca is in handen van Duitsers, wat betekent dat alles start op het afgesproken tijdstip en alle afstanden exact zijn afgemeten. Perfect dus.

Bij de start stond ik op de 2e rij. Niet dat ik zo snel zwem, maar ik had geen zin om al een halve minuut onderweg te zijn voordat ik water voelde. Na twee- of driehonderd meter worstelen kon ik meer dan één normale slag achter elkaar maken en begon het zwemmen pas echt. Elke 100 meter lag er een boei, zodat het niet moeilijk was om een rechte lijn aan te houden. Het zwemmen ging redelijk soepel en ik kon een tempo aanhouden waarbij ik me ook op mijn techniek kon concentreren zonder me extreem te vermoeien. De golfslag 0377_01900viel mee en na elke dag in zee gezwommen te hebben had ik geen moeite met de incidentele slok zout water. Bij het naderen van het strand had ik geen idee wat voor tijd ik over de 1900 meter zwemmen zou realiseren. Vooraf had ik 38 minuten als benchmark gezet, oftewel 2 minuten per 100 meter. Alles daarboven zou teleurstellend zijn, alles daaronder acceptabel tot goed. Toen ik op het strand stond zag ik 35 minuten en 30 seconden staan en dat was absoluut boven verwachting. Dit is 1 minuut en 52 seconden per 100 meter, wat nog steeds niet snel is maar wel een duidelijke verbetering ten opzichte van mijn vorige zwemprestaties. En dat betekent dus dat al die uren in het zwembad niet weggegooid zijn. Mijn officiële tijd is 36 minuten en 28 seconden, maar ik weet niet precies waar op de lange weg naar mijn fiets de streep getrokken was. Van de 3032 finishers was mijn zwemtijd de 1840e. Er waren dus 1192 mensen die langer over het zwemmen deden dan ik. Toen ik dat zag kon ik wel janken van geluk, ik ben gepromoveerd tot een middelmatige zwemmer!

T1 duurde 4 minuten en 29 seconden, wat zoals verwacht nogal lang was maar waar 0377_06688verder alles zoals gepland verliep. De eerste 10 kilometer fietsen was langs de kust en vlak, tot de afslag naar links richting de bergen bij Port de Pollença. Dit stuk fietste ik met een gemiddelde snelheid van rond de 37.5km/uur. Hierna loopt het een kilometer of 12 licht omhoog waarna de echte klim begint. De tweede 10 kilometer was mijn gemiddelde snelheid 33.7 km/u. De klim is ongeveer 8 kilometer lang waarna een stuk op en af van 6 kilometer volgt alvorens er wordt afgedaald. Ik had een 27 achter gemonteerd zodat ik met een hoge cadans kon klimmen en dit was een perfecte keuze. Ik hield tijdens het klimmen een wattage van ongeveer 275 aan, wat resulteerde in een gemiddelde snelheid van 19 km/u over de derde 10 kilometer. Ik had geen idee of ik goed bezig was aangezien ik nog steeds met mijn collega middelmatige zwemmers aan het fietsen was. Ik haalde wel veel  mensen in en werd zelden zelf ingehaald. Dat is op zich prettig, maar geeft geen extrinsieke motivatie tot harder fietsen. De Power2Max vermogensmeter toverde echter getallen op mijn Garmin die ik wilde zien, dus het vooraf bepaalde plan kon gewoon worden uitgevoerd. De afdaling had ik gelukkig verkend en hier hoefde ik zelfs met een tijdritfiets die alleen maar rechtuit wil niet nerveus voor te zijn. Na 45 kilometer fietsen ben je beneden, waarna het nog een kleine 20 kilometer licht afloopt. De wind stond wel anders dan tijdens de verkenning. Waar we toen flink wind mee hadden stond die nu tegen, zodat de laatste kilometers minder snel gingen dan verwacht. Wel bleef ik mensen inhalen maar de verwachtte 2 uur en 40 minuten werden 2 uur en 44 minuten, oftewel een gemiddelde snelheid van 32.7 kilometer per uur. In mijn agegroup was ik opgeklommen van de 334e (van de 460) naar de 107e plek. T2 verliep zonder noemenswaardige problemen in 3 minuten en 44 seconden, inclusief een plaspauze die bij bestudering van mijn Garmin data  50 seconden heeft geduurd. Ik moet het plassen vanaf de fiets dus ook gaan trainen.

0377_09926

De halve marathon bestond uit drie rondjes door Port d’Alcudia. Het eerste gedeelte was langs het strand, waar tot voor een paar dagen geleden een vervelend hobbelig stenenpad lag maar wat voor de gelegenheid was geasfalteerd en blauw geverfd. Glad als een biljartlaken dus, in tegenstelling tot de voorgaande edities van Mallorca 70.3. Mijn plan was om zo lang mogelijk 4 minuut 15 seconden per kilometer te lopen om te kijken of een sub 1 uur 30 minuten tot de mogelijkheden zou behoren. Na een paar kilometer begon mijn lichaam te protesteren en moest ik het tempo iets laten zakken, ook om bij de IMG_2366bevoorrading voldoende te kunnen drinken en verkoelen. De looproute kwam zowel heen als terug langs ons vakantiehuisje zodat ik mijn gezin in totaal zes keer kon zien. De toejuichingen van vrouw en kinderen hebben zeker geholpen om een stukje harder te gaan. Aan het einde van elke ronde moest je een bandje verzamelen om te bewijzen dat je een ronde had afgelegd en met drie bandjes kon je naar de finishboog. Met alle technologie die voorhanden was vond ik dat eigenlijk nogal suf, maar mijn dochter was blij met nieuwe elastiekjes voor haar haar. Ik kon mijn tempo redelijk aanhouden en de halve marathon verliep verder zonder problemen. IMG_2370 Na 1 uur 33 minuten en 52 seconden had ik 21.1 kilometer afgelegd, wat een totaaltijd van 5 uur 3 minuten en 21 seconden betekend. Hiermee was ik 76e in de 40-44 agegroup geworden en 517e overall (van de 3032 finishers). Mijn streven om onder de 5 uur te komen had ik dus niet gehaald, maar over het zwemmen en toch ook wel het lopen was ik tevreden. Achteraf had ik wel iets harder kunnen fietsen, maar wellicht zou dat ten koste zijn gegaan van het lopen.

Mallorca 70.3 was naast een geweldige triathlon met name een erg goede voorbereiding op Ironman Nice op 23 juni. Zowel het zwemmen als het fietsen0377_40312 hoop ik daar qua tijd maal twee te doen, zodat ik voldoende ruimte bij de marathon heb om onder mijn eindtijd van Barcelona te komen. Voor die tijd staat nog de olympic distance triathlon in Weert op het programma. De combinatie van een gezinsvakantie met een 70.3 is erg goed bevallen (bij de overige gezinsleden ook geloof ik), maar het mooie eiland en dito weer zal daar ook veel mee te maken hebben gehad. De organisatie was perfect. Het inschrijfgeld voor Ironman evenementen is hoog, maar daar krijg je veel kwaliteit voor terug (bevoorrading, logistiek voor, tijdens en na de race, verkeersvrij parcours, een mooi finishersshirt etc). Ik heb zo’n voorgevoel dat ik deze triathlon nog wel eens een keer ga doen. Maar dan wel onder de 5 uur.

Onderstaand mijn Garmin uitdraai van het fietsen (zie ook hier: http://connect.garmin.com/activity/312090091), en het zwemmen en lopen. Mijn gemiddelde hartslag was 151, wat lager is dan ik zou verwachten in een halve triathlon. Vandaar dat ik voor Nice verwacht er twee keer zo lang over te doen als in Mallorca. Mijn gemiddelde vermogen was 225 watt bij een normalized power van 239 watt, oftewel een variability index (VI) van 1.062. Voor een heuvelachtig parcours is een waarde tussen de 1.05 en de 1.10 gewenst, dus voor mijn gevoel had ik heuvelop nog iets meer kunnen geven. Een gemiddelde cadans van 87 is prima en betekent dat ik niet te zwaar heb getrapt, wat zijn weerslag op het lopen zou hebben gehad. 2013-05-13 16_20_55-Untitled by maca944 at Garmin Connect - Details     2013-05-14 12_11_46-Mallorca 702013-05-14 12_15_45-Mallorca 70